Yoga

Yoga vormen bij Studio Plasia

Hatha Yoga

Hatha yoga is de moederyoga, waaruit alle vormen van yoga zijn ontstaan. Hatha betekent Zon (Ha) Maan (Tha). Enerzijds de aspecten van de krachtige, verlichtende en verwarmende zon en anderzijds de kalmerende en subtielere kwaliteiten van de maan. Je beoefent tijdens hatha yoga dus zowel houdingen die je lijf en geest versterken en krachtig maken en waarbij de spieren worden verlengt, met daarnaast rustige en verdiepende houdingen die je geest en lijf ruimer maken, kalmeren en openen. Het gaat om het evenwicht tussen de twee kwaliteiten. Net als de zon en de maan, yin en yang, links en rechts, mannelijk en vrouwelijk, dragen wij ook al deze kwaliteiten in ons. Als deze elementen met elkaar in evenwicht zijn dan kunnen we optimaal functioneren, groeien, gezond en gelukkig zijn. Kortom, dan zijn we in balans.

Bij Hatha Yoga werk je tegelijkertijd aan kracht, cardio en flexibiliteit. Het is een volledige workout.

Naast de fysieke houdingen, ofwel de asana’s, wordt veel gewerkt met de adem, ofwel pranayama. De adem is het fundament van yoga.

Yin Yoga

Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij je 3-5 minuten in verschillende poses blijft. Yin Yoga is een mindfulness en meditatieve vorm van van yoga. Bij deze vorm van yoga gaat het erom dat je je bewust wordt van de sensaties in het lichaam, de bewegingen van de gedachten en hier op een liefdevolle manier naar kijkt. Bij Yin Yoga zoek je de stilte in de houding, je laat de perfectie los, je hoeft alleen maar te zijn. Om de mind stil te houden kun je je focussen op de ademhaling. Via de ademhaling blijf je in het hier en nu.

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een intense ontspanning van bewuste diepe slaap. Yoga Nidra is een intense vorm van ontspanningsyoga. Het is ook een passieve vorm van yoga. Yoga Nidra is het beste medicijn om de onvermijdelijke stress die we in ons leven ondervinden op te heffen. In deze tijd wordt er continu een beroep gedaan op onze actieve modus, zowel fysiek als geestelijk. Even pauze nemen, het ademritme volgen en direct wordt het zelfgenezend vermogen in het lichaam geactiveerd. Het lichaam is namelijk van nature altijd op zoek naar harmonie. Juist de vele prikkels brengen je weg van jezelf en geven een gevoel van onrust, spanning, eenzaamheid. Depressieve gedachten kunnen ontstaan. Dit is het verschil tussen yoga en sport, de weg naar binnen is het belangrijkste  doel. Waar het om gaat is of je eraan toe bent….

Restorative Yoga

Restorative yoga, ook wel zachte yoga genoemd, is een yogastijl die is ontworpen om het lichaam, de mind en de ziel te ontspannen, te herstellen en te verjongen. Restorative yoga valt onder de paraplu van hatha-yoga, een oude vorm van yoga met oorsprong in India, die bedoeld is om het fysieke lichaam te strekken en te versterken ter voorbereiding op zittende meditatie.

In een restorative yogales vind je rustige bewegingen, lang aangehouden houdingen vaak ondersteund met hulpmiddelen (yoga props) zoals dekens, bolsters en blokken, en een algemene sfeer van gemak en kalmte. Houdingen kunnen overal van twee tot 20 minuten worden vastgehouden. Hoewel herstellende yoga soms wordt verward met yin-yoga, verschillen de vormen. De bedoeling van yin-yoga is om diep in de lagen van het lichaam (het bindweefsel) te strekken door lang aangehouden houdingen die een kleine, doelbewuste hoeveelheid stress op het lichaam leggen.

Lesrooster

Bovenstaande vormen van yoga zijn complementair en zijn goed naast elkaar te volgen. Kijk in het lesrooster wanneer welke les wordt gegeven en neem een abonnement af.

Proefles

Geef je op voor een proefles en dan hoop ik je snel te zien tijdens mijn lessen.

Zet de volgende stap

Meld je aan via het aanmeldformulier.