Yoga Nidra

Yoga Nidra

10 voordelen van Yoga Nidra

  1. het helpt bij het verlichten van spier-, emotionele en mentale spanning
  2. yoga nidra ontspant de geest door stress en angst te verlichten
  3. het behandelt slapeloosheid, psychische stoornissen en psychosomatische ziekten
  4. het traint de mind en helpt bij het verbeteren van het geheugen en het vergroot de leercapaciteit
  5. het resulteert in een verhoogt energieniveau
  6. het detoxt de hersenen en zorgt voor een optimale werking van het endocriene systeem
  7. het ontgift niet alleen het lichaam, maar het schoont ook het onderbewustzijn op
  8. het verbetert de creativiteit
  9. het leidt ook tot versterkte werking van de zintuigen en een meer gecultiveerd lichaamsbewustzijn
  10. het herstelt de geest en het lichaam en leidt tot een herstructurering van de hele persoonlijkheid van binnenuit

Achtergrond van Yoga Nidra

Yoga Nidra is een intense ontspanning van bewuste diepe slaap. Yoga Nidra betekent Yogische Slaap. Het is een staat van bewuste diepe slaap. In meditatie blijf je in de waakstaat van bewustzijn en geleidelijk aan focus je de mind dat wel toegestaan wordt dat gedachtenpatronen, emoties, sensaties en beelden opkomen en verder gaan. Echter, in Yoga Nidra verlaat je de waakstaat van bewustzijn en ga je naar de diepe slaapstaat en blijf je toch volledig wakker en alert. Hierin zit een paradox, in diepe slaap vallen en toch wakker blijven kan onmogelijk lijken toch is dit precies wat er gebeurt in Yoga Nidra.

Delta frequentie

In de staat van Yoga Nidra ben je zeer ontspannen op alle niveaus; zintuigen, lichaam, adem, bewuste en onbewuste mind. De mind is eigenlijk meer ontspannen in Yoga Nidra dan in een typische diepe slaap. Er is een transitie staat tussen de waakstaat en de droomstaat die we allen hebben ervaren. Op fysiologisch niveau wordt gezegd dat deze transitie staat een hersengolf frequentie genaamd Alpha heeft. Echter Yoga Nidra is zelfs nog dieper dan deze alpha staat. Aangezien je de diepe slaap staat ingaat die voorbij of subtieler is dan deze alpha staat. Tijdens Yoga Nidra is de hersengolf frequentie de delta frequentie die langzamer is en die de frequentie van diepe slaap heeft. Normaal gesproken is je mind in de waakstaat actief zelfs als het ontspannen is. In de droomslaap van slapen is je mind nog steeds erg actief. Echter, in de diepe slaap staat hebben de activiteiten van de mind zich teruggetrokken in de ruimte van stilte waaruit de gedachtenpatronen omhoog komen waar herinneringen opgeslagen worden. In diepe slaap hebben de zintuigen en de lagere mind (de sensomotirische mind) zich ook teruggetrokken in deze plek van stilte.

Negatieve acties reduceren en elimineren

Terwijl Yoga Nidra erg ontspannend is, is het ook een extreem nuttige staat voor spirituele beoefening. De yogi’s gebruiken deze staat om hun gedachtenpatronen in hun latente non-actieve vorm te onderzoeken. Deze laag van bewustzijn is de plek waar gedachten, emoties, beelden en sensaties heen gaan als ze zich terugtrekken van hun acties in de waak- en droomstaat. Deze vormloze vormen of diepe gewoonte patronen, genaamd Samskara’s zijn de drijvende kracht achter acties of Karma. Dus, Yoga Nidra is een gereedschap voor het onderzoeken, verzwakken, en uiteindelijk elimineren van die gewoontepatronen of Samskara’s die niet nuttig zijn. Negatieve acties die normaal voortkomen uit deze diepe indrukken kunnen dus gereduceerd en geëlimineerd worden door het beoefenen van Yoga Nidra.

Ontspanning

In Yoga Nidra klop je aan de deur naar het bewustzijn dat voorbij al de activiteiten van de mind ligt. In het begin zal je misschien wel of niet de staat van Yoga Nidra zelf bereiken, dat maakt niet uit. De diepere ervaring van Yoga Nidra kan snel komen of later komen. Maar met beoefening zou het komen. In ieder geval zul je zeker Yoga Nidra een ontspannen gedeelte van je leven vinden. Er wordt gezegd van Yoga Nidra dat wanneer iemands hele leven een leven van meditatie is, Yoga Nidra vanzelfsprekend komt.

Beter slapen

De manier van slapen begint te veranderen, het wordt meer bewust wanneer je dit zou willen. Ook wanneer je er voor kiest om te gaan slapen is het makkelijk om snel heel diep de diepe slaapstaat in te gaan. Yoga Nidra is een staat van bewustzijn, het zijn niet de oefeningen die leiden naar die staat. Er zijn vele methoden die je naar de deuropening van Yoga Nidra kunnen leiden. Maar de methoden zelf zijn niet Yoga Nidra. Yoga Nidra is een staat van bewustzijn. De geleide oefeningen zullen je geleidelijk aan naar binnen leiden om toe te staan dat de activiteiten van de mind verstillen terwijl je steeds dieper gaat naar die staat van bewuste diepe slaap. Meditatie en Yoga Nidra zijn afzonderlijke oefeningen maar werken samen.

Yoga Nidra vs. Meditatie

In meditatie verblijf je in de waakstaat terwijl je toestaat dat de gedachten, beelden en indrukken naar voren komen en die niet beïnvloed wordt, niets effect heeft op je en je er niet bij betrokken raakt. In Yoga Nidra verlaat je de waakstaat en ga je naar de diepe slaap staat terwijl je toch wakker blijft in een staat vrij van plaatjes, woorden, beelden en sensaties. Het is ontzettend nuttig om beide oefeningen te doen, zowel meditatie als Yoga Nidra.

2 thoughts on “Yoga Nidra”

Comments are closed.