Hatha Yoga

Hatha Yoga

Wat is Hatha Yoga

Hatha yoga is de moederyoga, waaruit alle vormen van yoga zijn ontstaan. Hatha betekent Zon (Ha) Maan (Tha). Enerzijds de aspecten van de krachtige, verlichtende en verwarmende zon en anderzijds de kalmerende en subtielere kwaliteiten van de maan. Je beoefent tijdens hatha yoga dus zowel houdingen die je lijf en geest versterken en krachtig maken en waarbij de spieren worden verlengt, met daarnaast rustige en verdiepende houdingen die je geest en lijf ruimer maken, kalmeren en openen. Het gaat om het evenwicht tussen de twee kwaliteiten. Net als de zon en de maan, yin en yang, links en rechts, mannelijk en vrouwelijk, dragen wij ook al deze kwaliteiten in ons. Als deze elementen met elkaar in evenwicht zijn dan kunnen we optimaal functioneren, groeien, gezond en gelukkig zijn. Kortom, dan zijn we in balans.

Naast de fysieke houdingen, ofwel de asana’s, wordt veel gewerkt met de adem, ofwel pranayama. De adem is het fundament van yoga.

Wat doet Hatha Yoga

Hier is het Westen is Hatha Yoga een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van hatha-yoga is in het Westen daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.