Restorative Yoga

Restorative Yoga

Er zijn bepaalde fysieke bewegingen die zo gunstig zijn voor het lichaam, de mind en de ziel dat ze dagelijks of wekelijks kunnen worden beoefend. Zachte yogahoudingen die het lichaam strekken en helpen het zenuwstelsel te kalmeren, zijn prachtige toevoegingen aan elk dagelijks ritueel. Het opnemen van herstellende yogahoudingen zoals Child’s Pose, Legs Up the Wall en zachte draaiingen van de wervelkolom in je reguliere oefenroutine kan bijdragen aan algemene ontspanning, herstel van blessures en het vertragen van de eindeloze babbel van de mind.

Wat is restorative yoga? Restorative yoga, ook wel zachte yoga genoemd, is een yogastijl die is ontworpen om het lichaam, de mind en de ziel te ontspannen, te herstellen en te verjongen. Restorative yoga valt onder de paraplu van hatha-yoga, een oude vorm van yoga met oorsprong in India, die bedoeld is om het fysieke lichaam te strekken en te versterken ter voorbereiding op zittende meditatie.

In een restorative yogales vind je rustige bewegingen, lang aangehouden houdingen vaak ondersteund met hulpmiddelen (props) zoals dekens, bolsters en blokken, en een algemene sfeer van gemak en kalmte. Houdingen kunnen overal van twee tot 20 minuten worden vastgehouden. Hoewel herstellende yoga soms wordt verward met yin-yoga, verschillen de vormen. De bedoeling van yin-yoga is om diep in de lagen van het lichaam (het bindweefsel) te strekken door lang aangehouden houdingen die een kleine, doelbewuste hoeveelheid stress op het lichaam leggen.

De intentie van restorative yoga De intentie van een herstellende yogales is om de omstandigheden voor kalmte te creƫren, zodat leerlingen kunnen afdalen in een staat van diepe ontspanning en stilte. In een restorative yogales vind je rustgevende muziek, ontspannende pranayama-oefeningen, leraren die optionele hands-on aanpassingen of reiki aanbieden met toestemming, veel gebruik van hulpmiddelen en misschien mantra-zang. Deze opzettelijk kalmerende omgeving staat in schril contrast met de drukte van het moderne leven en kan een veilige plek van rust en toevlucht bieden.

Wanneer en waar restorative yoga beoefenen De beste tijd om herstellende yoga te beoefenen, is wanneer je de ruimte en tijd hebt om dit te doen. Restorative yoga kan ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds worden beoefend. Misschien wil je ’s ochtends als eerste oefenen om je dag op een positieve noot te beginnen, je lichaam en mind voorzichtig wakker te maken. Je kunt ook oefenen na een body workout, waarbij je de spieren strekt na inspanning. Of je wilt het als onderdeel van een avondrustroutine, jezelf voorbereiden op een goede nachtrust.

Je kunt restorative yoga overal beoefenen, zoals thuis, in een yogastudio of op de luchthaven terwijl je op je vlucht wacht. Hoewel de hier voorgestelde houdingen gebruik maken van de ondersteuning van hulpmiddelen, is een van de beste dingen aan yoga dat het overal kan worden gedaan waar een veilige ondergrond is om te staan of te zitten. Wees creatief over waar en wanneer je herstellende yoga beoefent, en laat de intentie van herstel je leiden.

Restorative yoga-hulpmiddelen (props) Hulpmiddelen kunnen je restorative yogabeoefening ondersteunen en extra comfortabel maken. Wanneer je ledematen en lichaam worden ondersteund, kun je mogelijk nog dieper ontspannen in de houdingen. Als je je lichaam kunt ontspannen, kan je zenuwstelsel ontspannen. Als je zenuwstelsel kan ontspannen, kunnen je hersenen en lichaam opladen. Als je je opgeladen voelt, kun je verschijnen als de beste versie van jezelf voor je familie, vrienden, collega’s, gemeenschap en de wereld.

Hier zijn enkele hulpmiddelen die je misschien wilt opnemen in je herstellende yogabeoefening. Zo mogelijk, zoek naar hulpmiddelen gemaakt van gerecyclede, biologische en milieubewuste materialen.

  • Yogamat: Kies een zachte yogamat voor je herstellende praktijk. Je kunt zelfs een deken over de hele mat draperen voor extra demping en warmte.
  • Dekens: Gebruik elke deken die gewicht, warmte en demping biedt voor je praktijk. Mexicaanse dekens worden vaak gebruikt als hulpmiddelen in yogastudio’s.
  • Yogablokken: Yogablokken zijn vaak gemaakt van hout, kurk of gerecycled schuim. Je kunt ook een stapel boeken gebruiken als blokken wanneer je thuis oefent.
  • Bolsters: Bolsters zijn grote kussens met enige stijfheid die meer ondersteuning bieden tijdens herstellende houdingen. Je kunt kiezen uit rechthoekige, ronde of een alternatieve vorm.
  • Oogkussen: Een oogkussen is een klein rechthoekig kussen gevuld met lijnzaad of zand. Vaak zitten er ook gedroogde lavendelbloemen in voor wat ontspannende aromatherapie.