BEWEZEN: YOGA IS GOED VOOR JE IMMUUNSYSTEEM

Yoga is goed voor je immuunsysteem

Yoga is goed voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid, dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Maar wist je dat je met dagelijkse yogasessies ook je immuunsysteem kunt versterken? In het ‘Journal of Behavioral Medicine’(link is external) concluderen onderzoekers dat yoga ontstekingsremmend kan werken in het lichaam.

Immuunsysteem en ontstekingen

Wanneer je last hebt van veel stress, dan kan dit een grote impact hebben op verschillende systemen in je lichaam. Je immuunsysteem kan verzwakken, maar ook de chronische ontstekingen in je lichaam kunnen toenemen. Een ontsteking is een natuurlijk onderdeel van de reactie van het immuunsysteem. Hierdoor kunnen wondjes, blessures en infecties uiteindelijk weer genezen. Maar chronische ontstekingen zijn juist weer niet goed voor je lichaam.

Immuunsysteem versterken

In het onderzoek werden vijftien proeven gedaan waarbij gekeken werd of het regelmatig beoefenen van yoga het immuunsysteem kon versterken en chronische ontstekingen kon verminderen. Gemiddeld deden er per proef zeventig deelnemers mee die hatha yoga beoefenden.

De onderzoekers analyseerden de reactie van het immuunsysteem door de levels van bloed en slijm te meten in cytokines, immuniteitscellen en antilichamen. Heel biologische termen allemaal, maar deze drie kunnen aangeven in hoeverre er sprake is van ontstekingen.

Ontstekingsremmende werking

Wat bleek? Na de proeven kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat yoga ervoor zorgde dat de mate van ontsteking verminderde. Hoeveel yoga je precies moet beoefenen om dit effect te krijgen, daar is nog geen eenduidig antwoord op. De meeste onderzoeken die zijn gedaan op het gebied van yoga en het immuunsysteem implementeerden de dagelijkse tot wekelijkse yoga beoefening. De lengte van de sessies varieerden tussen de dertig en negentig minuten. Daarbij lijkt consistente beoefening de sleutel te zijn.

Bron: yoga-international.nu

%d bloggers liken dit: