Traumaverwerking bij kinderen

De therapeutische (kinder) yoga kan ook worden ingezet bij traumaverwerking bij kinderen. Op een lichaamsgerichte manier worden kinderen ondersteund in het verwerken van traumatische ervaringen en het vinden van een nieuw evenwicht om van daaruit te kunnen ontspannen en vertrouwen. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van: yogatechnieken, sherborn samenspel en somatic experiencing. Bij een onverwachte of heel heftige negatieve ervaring, of bij een opeenstapeling van moeilijke momenten, kan extra hulp nodig zijn waarbij gebruik wordt gemaakt van bovengenoemde technieken om die ervaring op een gezonde manier te verwerken.

Het kan bijvoorbeeld gaan om het overlijden van een dierbare, een ongeluk, ziekenhuisopname, scheiding van de ouders of over een ervaring met geweld. Het kan ook gaan over gebeurtenissen die wij over het algemeen niet als traumatisch beschouwen, maar die toch een negatief effect hebben op de integriteit en het gevoel van veiligheid van een kind. Denk aan een start in de couveuse, kleine pesterijen op school, ziekenhuisopname van de ouder. Dat het kind last heeft van deze ervaring wordt dan bijvoorbeeld zichtbaar in de vorm van angst, slaapproblemen, boze buien, huilerig zijn, aandacht vragen, aanhankelijkheid, stagnatie in de ontwikkeling, somberheid of  lichamelijke klachten.

Kinderen zijn nog heel vormbaar, en daardoor kwetsbaar. De impact van vroegkinderlijke ervaringen, ook de onbewuste ervaringen, wordt steeds meer erkend. Gelukkig zijn kinderen hierdoor ook nog heel ontvankelijk voor heling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: