fbpx

Meditatie

Vipassana oftewel inzichtsmeditatie

De meditatievorm is vipassanameditatie oftewel inzichtsmeditatie.

De cursus is opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Opbouw tot rust

We beginnen met het creëren van rust. Rust in het lichaam. Als er rust in het lichaam is kan er ook rust in het hoofd komen. Dit doen we aan de hand van concentratieoefeningen.

Vipassana op fysiek niveau

De volgende stap is vipassana op fysiek niveau. Bij deze techniek begin je met de waarneming van de ademhaling, de neus en de bovenlip.

Vervolg Vipassana op fysiek niveau

Deze techniek wordt verder uitgebreid naar de rest van het lichaam, ook naar de binnenkant van het lichaam.

Vipassana op etherisch niveau

Vipassana op etherisch niveau is de volgende stap. Het etherisch lichaam is veel subtieler, “vluchtiger” dan het stoffelijke lichaam, maar ook zeer goed te voelen. Als de waarnemer, ben je in staat om het etherisch lichaam van binnen en van buiten te “bekijken”, terwijl je daarbij “met beide voeten op de grond” blijft want het is de bedoeling om tijdens deze oefening de vele en diverse prikkels, waarmee het etherisch lichaam vervuld is, te ervaren/voelen.

Nadische Pranayama

De nadische pranayama is de ademhaling van het etherisch lichaam dat je kunt waarnemen als een energie die door de wervelkolom omhoog en omlaag stroomt. Deze ademhaling staat nauw in verbinding met de fysieke ademhaling. Door het “observeren” van de ademhaling, worden de trillingen in het etherisch lichaam rustiger.

Hoge ademhaling

De hoge ademhaling is de volgende stap. De hoge ademhaling is een techniek waarbij je vanuit rust en concentratie de uitzetting van je borstkas, tijdens de in- en uitademing volgt en daar op een liefdevolle wijze sturing aan geeft. Door de hoge ademhaling techniek wordt je bewust van een intense rust die je zal brengen tot het gevoel van overgave.

Oog van Wijsheid

Bij deze techniek leer je om de wervelingen van Apana prana en Prana prana waar te nemen.

Samadhi op kosmisch niveau / wedergeboorte

In deze staat is de ziel uit zijn cocon gekropen en voelt zich bevrijdt. Je kunt deze laatste fase zien als een fase van wedergeboorte.

De gehele meditatiemethode is volledig één en toch kan telkens weer een onderdeel ervan gebruikt worden in een bepaalde situatie. Dat maakt deze meditatie dan ook zo bijzonder.

Kosten

15,- per les.

WhatsApp chat
Bel nu
%d bloggers liken dit: