De kracht van groepsmeditatie!

De kracht van groepsmeditatie

Meditatie heeft zoveel voordelen dat het populairder is dan ooit. Gezondheid, welzijn en mentale processen verbeteren met meditatie en na verloop van tijd nemen de voordelen gestaag toe. Als meditatie zo goed werkt voor een individu, wordt die kracht misschien versterkt in een groep. Het zou alles kunnen versnellen en uitbreiden. Laten we de mogelijkheden bekijken.

Op het meest praktische niveau versterkt groepsmeditatie je verlangen om er een dagelijkse oefening van te maken. We leiden allemaal een druk leven, en zelfs de beste intentie om te mediteren kan af en toe verloren gaan. Door je aan te sluiten bij een groep kun je meer toegewijd zijn aan je beoefening. Maar een groep kan ook een meditatie-levensstijl vertegenwoordigen die elk lid inspireert.

De meditatie-levensstijl

In de Indiase spirituele traditie is deze levensstijl samengevat in drie woorden, afgeleid van het Sanskriet, die elk beginnen met ‘S’.

Seva: Dienstbaarheid zonder rekening te houden met jezelf. In dienst berokkenen je acties niemand schade en profiteert iedereen. Je verspreidt de invloed van vrede, die je persoonlijk in meditatie hebt gevonden.

Simran: Herinnering. In meditatie maak je contact met je bron, het ware zelf, en daardoor herinner je je wie je werkelijk bent. Naarmate je meer over je ware aard leert, wordt je doel om hier te zijn sterker.

Satsang: Communiceren met anderen en kennis delen. Je wilt deel uitmaken van de gemeenschap van vrede en wijsheid, een verlangen dat je kunt delen met gelijkgestemden.

Deze drie S-woorden beschrijven het ideale leven van elke spirituele persoon. Maar net zo cruciaal, ze ontsluiten een kracht die het materialisme niet kan verslaan, zoals een rots de regen niet kan verslaan, ook al is de ene hard en de andere zacht, of zoals een boom de wind niet kan verslaan, ook al is de ene stevig en de andere onzichtbaar. Macht klinkt misschien abstract, maar voldoening is dat niet. Met elk S-woord komt een voldoening die voortkomt uit je meditatiebeoefening wanneer je de vruchten ervan begint te delen.

Seva brengt de vreugde te weten dat je dagelijkse acties het leven ondersteunen. Je wordt onderdeel van de evolutie van de planeet, niet de degradatie ervan. Je leeft in vrede met je geweten omdat je je plicht hebt vervuld om een rentmeester te zijn van elk aspect van de natuur, tot op het meest heilige niveau.

Simran brengt de voldoening van uitgebreide mogelijkheden. Je bent niet beperkt tot een individu dat verdwaald is in een zee van menselijkheid. Je vindt je authentieke zelf en je authentieke waarheid. Een uniek pad naar meesterschap wordt voor jou en de groep geopend op een stil niveau van uitgebreid bewustzijn.

Satsang brengt de voldoening om thuis te zijn in de wereld. De rest van de menselijke familie maakt deel uit van jou. Oudere en jongere generaties worden niet langer gescheiden door een kloof, maar werken samen aan de visie van een wereld zonder armoede, onwetendheid en geweld.

Versterk je ervaring

Deze waarden ontstaan spontaan. Ze zijn geen agenda waarvoor je je aanmeldt of een ideologie waaraan je je moet houden. Hoewel meditatie in de kern een individuele oefening is, maakt het resonantie-effect van het doen in groepen de meditatie persoonlijk en sociaal dieper.

In elke wijsheidstraditie is meditatie niet alleen een manier geweest om innerlijke kennis te zoeken. Het heeft de potentie om de wereld te transformeren. Onderzoek naar de kracht van groepsmeditatie is al tientallen jaren aan de gang, en de resultaten lijken te bevestigen wat de oude wijzen zeiden, namelijk dat er meer vrede is in de buurt van de verlichte. Individueel zien we onszelf misschien niet als verlicht, maar het groepseffect vermenigvuldigt elk afzonderlijk lid.

Maar elk groepseffect zal alleen effectief zijn als de mensen die meedoen het gevoel hebben dat ze iets meer hebben bereikt dan ze alleen thuis kunnen bereiken. Gelukkig melden mediteerders in groepen vaak dat ze zich minder alleen voelen en meer verbonden met anderen. Hun beoefening voelt dieper en maakt gebruik van een diepere stilte dan ze alleen ervaren.

Het is zeker het proberen waard om je aan te sluiten bij onze meditatiegroep. Zoals de eminente sociologe Margaret Mead zei: “Twijfel er nooit aan dat een kleine groep bedachtzame, toegewijde burgers de wereld kan veranderen; inderdaad, het is het enige dat ooit heeft bestaan.”

Oorspronkelijk artikel: https://chopra.com/articles/the-power-of-group-meditation